Warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is op het moment de meest milieuvriendelijke manier om een huis te verwarmen en warm tapwater te creëeren. Maar hoe werkt zo'n warmtepomp nou precies?

De warmtepomp gaat zo’n vijftien jaar mee, net als een HR-ketel, maar heeft aanzienlijk minder onderhoud nodig. Een warmtepomp gebruikt minder en in sommige gevallen helemaal geen gas. Dit zorgt ervoor dat bij gebruik van een warmtepomp de uitstoot van CO2 met zo’n 50% daalt.

Waar haalt een warmtepomp zijn warmte vandaan?

De warmtepomp wint zijn warmte uit de bodem, de lucht of het grondwater. Dit zet hij om in bruikbare energie om een huis te verwarmen. Warmtepompen gebruiken elektriciteit, dus het stroomverbruik zal in het huis toenemen. Een lucht/water warmtepomp ontrekt energie uit de buitenlucht bij het verwarmen.

De energie pompt hij in het buitendeel op naar een bruikbaar niveau voor verwarming, welke vervolgens wordt afgegeven aan de woning.

De voordelen van een warmtepomp

  • Energie besparing
  • Toekomstbestendig
  • Waardevermeerdering woning
  • Minder CO2 uitstoot
  • Verwarming & koeling
  • Constante temperatuur
  • Subsidies
Maak een afspraak

De werking van de warmtepomp

Tussen het buitendeel en het binnendeel van de warmtepomp stroomt een koudmiddel. Met een compressor in het buitendeel wordt dit koudemiddel rondgepompt. Hierdoor wordt de temperatuur hoger.

Met behulp van het koudemiddel ontrekt de warmtepomp warmte aan de buitenlucht. Omdat het koudemiddel al vrij snel verdampt kan een warmtepomp zelfs bij lage temperaturen toch bruikbare warmte uit de buitenlucht opnemen.

Het koudemiddel haalt zijn warmte uit de buitenlucht doordat deze verdampt onder een lage druk en vervolgens wordt omgezet tot een soort gas. Het gas zit in een gesloten systeem en wordt rondgepompt waardoor de druk wordt verhoogt. Door de oplopende temperaturen condenseert het gas bij een verhoogde druk. Hierdoor komt er warmte vrij.

De warmte geeft de warmtepomp af aan de lucht of in een watercircuit. Door de warmte af te geven verlaagt de druk in de condensor. Deze transporteert het koudemiddel als vloeistof weer naar het buitendeel waardoor deze weer nieuwe energie kan opnemen uit de buitenlucht.

Interesse in een warmtepomp?

Koning & Bloemendaal geeft u graag passend advies over de mogelijkheden binnen uw woning.

Benieuwd hoe wij u bij de installatie van een warmtepomp kunnen helpen?

Vraag een vrijblijvend advies gesprek aan.